Afwijkingen aan de penis

De meest voorkomende problemen aan de penis zijn vernauwing van de voorhuid, te kort toompje en kromstand in erectie.  Een vernauwing van de voorhuid van de penis (phimosis) houdt in dat de voorhuid niet of niet gemakkelijk over de eikel is terug te schuiven. Bij een vernauwde voorhuid kunt u problemen krijgen met plassen, pijn tijdens een erectie en geslachtsgemeenschap, en een ontsteking van de eikel of voorhuid omdat deze niet meer goed schoon te houden is.

Te kort toompje/riempje (frenulum breve): het frenulum is het klein stukje huid waarmee de voorhuid vastzit aan de eikel. Het bevindt zich aan de onderkant van de eikel en is pas zichtbaar als de eikel helemaal ontbloot is. Een te kort frenulum scheurt tijdens geslachtsgemeenschap vaak in wat kan leiden tot bloeding en pijn.

Kromstand van de penis in erectie (de ziekte van Peyronie):
Bij de ziekte van Peyronie trekt de penis bij het stijf worden krom. De normale lichte kromming omhoog die men meestal ziet valt er niet onder. Soms kan deze kromming ook pijnlijk zijn en meestal is er ook een verharding te voelen. De kromming kan zo ernstig zijn dat geslachtsgemeenschap onmogelijk wordt

Oorzaken
Een vernauwing van de voorhuid kan aangeboren zijn. Het kan ook het gevolg zijn van littekenvorming na ontsteking of een gevolg van bepaalde huidziekten. Het te kort toompje is in het algemeen aangeboren.

Kromstand van de penis in erectie. De oorzaak hiervan is vorming van een streng bindweefsel in het straffe kapsel van het zwellichaam, waardoor de penis op die plek niet in gelijke mate mee kan rekken als aan de tegenoverliggend zijde.  Dit bindweefsel ontstaat spontaan. De oorzaak hiervan is niet bekend. De ziekte is mogelijk verwant aan de ziekte van Dupuytren waarbij soortgelijke bindweefselstrengen in de handpalm ontstaan en de ziekte van Lederhosen, waarbij bindweefselstrengen onder de voetzolen ontstaan.

Wat doet de uroloog?
Door lichamelijk onderzoek en eventueel aanvullend onderzoek wordt de diagnose gesteld. Bij de kromstand van de penis zal de uroloog om foto’s vragen om de mate van kromming bij erectie vast te stellen.

Behandelmogelijkheden
Vernauwing van de voorhuid: een vernauwde voorhuid is een medische indicatie voor het uitvoeren van een besnijdenis, ofwel het weghalen van de voorhuid (circumcisie). Dit kan gebeuren via het sterilisatie-enbesnijdeniscentrumlimburg.nl in Orbis.

Te kort toompje/riempje: een kleine operatie is nodig om de klachten te verhelpen.
Kromstand van de penis: over het algemeen is de niet-chirurgische behandeling onbevredigend. In Nederland is het beleid meestal af te wachten en pas operatief in te grijpen als gemeenschap onmogelijk wordt.

Meer informatie www.allesoverurologie.nl

 

Urologie Heerlen
T 088 - 459 9704

Urologie Sittard
T 088 - 459 9704