Urologie: voor mannen én vrouwen

  • Leff Design
  • 11 december 2014

In Orbis Medisch Centrum (OMC) in Sittard-Geleen werken vijf urologen. Sinds maart ook een vrouwelijke uroloog, Jeltje de Beij. Jaarlijks zien zij in het ziekenhuis ruim zesduizend patiënten, mannen én vrouwen, met urologische klachten.

Advertorial Zondagsnieuws

Bij de medische specialisatie Urologie wordt vaak de associatie met mannelijke urologen gemaakt. Dit omdat wordt gedacht dat urologen alleen maar mannelijke patiënten zien. Niets blijkt minder waar. Urologen zijn er onder andere voor plasklachten, incontinentie, bloed in de urine, nierstenen en blaasontstekingen. En dat zijn klachten/aandoeningen waarmee ook vrouwen te maken krijgen. “We doen alles wat met de urinewegen te maken heeft. Van de nieren tot de plasbuis. Alles wat daar mis mee is, behandelen wij”, legt uroloog Rob Bosshardt uit. “Dat kunnen nierstenen, ontstekingen, maar ook kanker zijn. Prostaatkanker is de meest voorkomende kwaadaardige vorm van kanker bij mannen. Daarnaast behandelen we ook de mannelijke geslachtsorganen. Denk daarbij aan erectieproblemen, sterilisatie of besnijdenissen.” De urologen van OMC vormen samen met de urologen van Atrium MC één maatschap. De maatschap heeft sinds kort de beschikking over een Da Vinci-operatierobot. Deze staat in Atrium MC. Hiermee worden mannen met prostaatkanker geopereerd. In de toekomst wordt de robot ook gebruikt bij operaties van patiënten met nier- en blaaskanker. Wat Rob Bosshardt en Jeltje de Beij wel merken is dat zij aandoeningen behandelen, die voor patiënten moeilijk bespreekbaar zijn omdat het schaamtegevoel dreigt te overheersen. De artsen benadrukken dat die schaamte niet nodig is en zij patiënten in veel gevallen van de problemen en klachten kunnen afhelpen. “Mensen schamen zich bijvoorbeeld voor hun incontinentieproblemen. Incontinentie is ook heel

vervelend en beperkt patiënten in hun bewegingsvrijheid. Het is belangrijk om ermee naar de huisarts te gaan die dan kan doorverwijzen. Er is tegenwoordig echt veel meer mogelijk dan alleen een opvangverbandje. Voor urologen zijn die klachten heel normaal. We hebben er dagelijks mee te maken.” Hetzelfde geldt ook voor erectieproblemen. Ook dan hoeft schaamte geen rol te spelen. De wachttijden bij Urologie zijn beperkt en het streven is om alle onderzoeken op één dag te laten plaatsvinden. “Aan het einde van de dag krijgt de patiënt een diagnose en behandelplan. Tevens zorgen we ervoor dat patiënten ook elke keer dezelfde uroloog krijgt te zien. Dat is wel zo prettig. Niet alleen voor ons maar zeker voor de patiënt.”

De 34-jarige Jeltje de Beij koos voor Urologie omdat het een snijdend en diagnostisch specialisme is. “Je doet als uroloog het complete plaatje. Je stelt de diagnose bij de patiënt, opereert of behandelt hem met medicijnen. Je ziet de patiënt van het begin tot het eind”, vertelt ze enthousiast over haar vak. De urologen doen de onderzoeken zoals blaaskijkonderzoeken en echo’s zelf. Zij stellen daarna de diagnose en bepalen het behandelplan samen met de patiënt. Jeltje de Beij studeerde Geneeskunde in Rotterdam en volgde haar opleiding tot uroloog in het Universitair Medisch Centrum Utrecht en het Elisabeth Ziekenhuis te Tilburg. Haar aandachtsgebieden zijn functionele urologie (oa. neurologische patiënten), female urology  urologie bij de vrouw) en algemene urologie.

 

Urologie Heerlen
T 088 - 459 9704

Urologie Sittard
T 088 - 459 9704