Cystoscopie

Cystoscopie
Algemeen
De cystoscopie of blaasspiegeling is een inwendig onderzoek waarbij de uroloog de binnenzijde van de plasbuis en blaas bekijkt. Het onderzoek wordt uitgevoerd met een cystoscoop. Dit is een dunne holle buis met verlichting en een lens aan het uiteinde. Deze buis wordt via de plasbuis in de blaas gebracht. Er bestaan buigzame (flexibele) en metalen (starre) cystoscopen. Beide kunnen zowel voor mannen als voor vrouwen gebruikt worden, maar vaak wordt de flexibele cystoscoop voor de man gebruikt en de starre cystoscoop voor de vrouw.

Een cystoscopie wordt gedaan als er afwijkingen worden vermoed in de plasbuis, in de blaas of bij mannen in het prostaatgebied. Bijvoorbeeld bij plasproblemen of bloed bij de urine.

Het onderzoek
Het onderzoek vindt poliklinisch plaats en duurt ongeveer vijf tot tien minuten. Voor het onderzoek is het nodig om met gespreide benen in de beensteunen te liggen, bij mannen wordt het onderzoek soms ook zonder beensteunen uitgevoerd. De omgeving van de plasbuis wordt gereinigd met een desinfecteervloeistof. Daarna wordt er een gelei in de plasbuis gespoten. Deze dient als glijmiddel en als verdovingsmiddel. Het inbrengen van de cystoscoop gaat zo gemakkelijker en de kans op pijn wordt zo minimaal Via de cystoscoop wordt er water in de blaas gebracht. Er ontstaat een aandrang om te plassen. De uroloog bekijkt vervolgens de plasbuis en de blaas. Daarna is het onderzoek afgelopen.

Na het onderzoek
Na het onderzoek wordt de uitslag gegeven en kunt u meteen naar huis. Zelf autorijden of met het openbaar vervoer gaan is geen probleem. U kunt na de cystoscopie last hebben van een branderig gevoel bij het plassen. Dit kan soms nog enkele dagen het geval zijn. Ook kunt u meer aandrang voelen om te plassen en kan er wat bloed in de urine zitten. Dit is niet verontrustend en kan geen kwaad.

Bekijk hier de folder in PDF formaat

Cystoscopie OMC
Cystoscopie Atrium

Urologie Heerlen
T 088 - 459 9704

Urologie Sittard
T 088 - 459 9704