Niersteenkoliekpijn

Koliekpijn bij nierstenen is een hevige krampende pijn in de flank die in aanvallen optreedt. U heeft tijdens een aanval hevige pijn en kunt vaak niet stil blijven liggen of zitten. Soms bent u er misselijk bij met braken. Na enige tijd zakt de pijn weer wat af en is het weer draaglijk. Even later kan dan weer zo´n aanval komen opzetten.

Oorzaken
Deze pijn treedt op wanneer de urineleider verstopt is door b.v. een steen in de urineleider, waardoor het nierbekken zich samentrekt in een poging de urine voorbij de vernauwing te drijven.

niersteenkoliekpij

Steen in de urineleider

 

Wat kunt uzelf doen?
In eerste instantie kunt u de pijn bestrijden met pijnstillers en afwachten tot het veroorzakende orgaan weer ontspant. De pijn zal vanzelf overgaan. Als de pijn niet te verdragen is of als de koliekpijn regelmatig terugkeert, is het raadzaam contact op te nemen met uw huisarts of met de polikliniek urologie

Wat gebeurt er bij de uroloog?
De uroloog zal in eerste instantie kijken naar de mogelijkheden voor pijnbestrijding. Daarnaast zal de uroloog onderzoek gaan doen naar de oorzaak van de pijn door middel van echografisch onderzoek of röntgenonderzoek. Een eventuele steen is daarmee zichtbaar. Wanneer een steen niet de oorzaak is van de koliekpijn, zal verder onderzoek gedaan worden naar de oorzaak.

Behandelmogelijkheden
De behandeling bestaat in eerste instantie uit het bestrijden van de pijn. Pijnstillers zoals diclofenac werken erg goed tegen een koliekaanval. De koliekpijn is vaak zo hevig dat u ook misselijk bent. Daarom zal de arts de pijnstillers meestal in de vorm van zetpillen of injectie voorschrijven of toedienen.

Wanneer een steen wordt gevonden, zal met u een behandelplan worden opgesteld om deze steen te verwijderen. Wanneer een andere oorzaak wordt gevonden, zal op basis van de bevindingen een behandelplan met u worden opgesteld. Vooraf bespreekt uw arts de behandeling met u.

Urologie Heerlen
T 088 - 459 9704

Urologie Sittard
T 088 - 459 9704