Niet ingedaalde bal

Een niet-ingedaalde bal (testis) wil zeggen dat het balletje (testikel) zich niet in de balzak bevindt.   Een niet ingedaalde testis komt voor bij 3 tot 5% van de jongetjes. Spontane indaling is de eerste zes maanden nog mogelijk. Wanneer er sprake is van een niet ingedaalde balletje dient u contact op te nemen met de huisarts.

Oorzaken
De ontwikkeling van de zaadballen  vindt plaats in de buik van het kindje in de periode dat hij zich nog in de buik van moeder bevindt. Pas in de zevende maand van de zwangerschap dalen de testikels vanuit de buik via het lieskanaal de balzak in. Bij de geboorte zijn normaal gesproken beide zaadballen in de balzak aanwezig.

Wat kunt u zelf doen?
In de eerste zes maanden na de geboorte kan indaling nog spontaan gebeuren.

Er kan schade optreden aan de testikels wanneer deze zich niet in de balzak bevinden. De temperatuur in de buik is namelijk enkele graden hoger dan in de balzak en hierdoor kan de kwaliteit van zaadproductie op latere leeftijd worden aangetast.  Het is aan te raden om met uw zoon op de leeftijd  van 6 tot 12 maanden naar de huisarts te gaan.

Wat gebeurt er bij de uroloog?
Tijdens het lichamelijk onderzoek voelt de arts of er twee testikels in de balzak aanwezig zijn. Soms lijkt het of een zaadbal niet is ingedaald, maar kan gemakkelijk in de balzak worden geduwd. De overgrote meerderheid (80%) van de jongetjes tussen de 1 en 11 jaar kan door middel van een spierreflex de volledig normaal ingedaalde testis uit de balzak in het lieskanaal laten verdwijnen. Dit wordt een pendelbal of retractiele testis genoemd. Zo’n pendelbal komt rond de puberteit meestal vanzelf op zijn plaats en hoeft meestal niet behandeld te worden. Een niet-ingedaalde testis daarentegen daalt meestal niet meer spontaan in en moet dus worden behandeld.

Meestal zal ook een echo onderzoek gedaan worden van de balzak en liezen.

Behandelmogelijkheden
Als de niet-ingedaalde testis voelbaar is, wordt er geopereerd via een kleine snede in de huid boven de te voelen zaadbal. De testis wordt vrijgemaakt uit zijn omgeving, waarbij de zaadleider en bloedvaatjes van de testis zorgvuldig worden gespaard. De testis kan nu naar de balzak worden gebracht en daar via een kleine snede worden vastgezet. Deze operatie heet orchidopexie.

Een enkele keer is de bal niet te voelen en ook niet met geluidsgolven (echografie) aan te tonen. Soms zal dan een kijkoperatie (laparoscopie) plaatsvinden waarbij de uroloog kijkt of de bal misschien nog in de buik aanwezig is.

niet inged bal

Niet ingedaalde bal

Urologie Heerlen
T 088 - 459 9704

Urologie Sittard
T 088 - 459 9704