Sneller herstel na operatie in nieuw prostaatkankercentrum

  • Leff Design
  • 21 november 2019

Vijf ziekenhuizen in Limburg en Zuid-Oost Brabant hebben de handen ineen geslagen voor een betere zorg voor patiënten met prostaatkanker. Hierdoor wordt onder andere de opnameduur korter en moet het herstel sneller gaan.

“Het is geen fysiek centrum, maar een samenwerking gebaseerd op het delen van kennis en het bespreken van de beste behandeling voor patiënten”, zo stelt uroloog Rob Bosshardt van het Zuyderland ziekenhuis in Sittard-Geleen. “We bundelen de beste specialisten in de omgeving en overleggen via videocall.”

Robot
Een van de behandelingen wordt gedaan per robot, die de chirurg helpt om preciezer te kunnen opereren. Die robot staat in Heerlen. Vorige week zijn de eerste operaties met een robotchirurg in het nieuwe prostaatkankercentrum Zuid uitgevoerd. “Voor de patiënt betekent dit concreet een kortere opnameduur, sneller herstel en minder complicaties”, aldus Bosshardt. “Onderzoeken en (na)behandelingen blijven plaatsvinden in alle deelnemende ziekenhuizen, dicht bij de patiënt.”

Behouden
Door deze vorm van samenwerking kan de operatieve behandeling van prostaatkanker worden behouden voor de regio Limburg en Zuidoost-Brabant. “Je vist heel plat gezegd uit een grotere vijver, waardoor er meer geopereerd kan worden”, zegt de uroloog. “Een ziekenhuis kan namelijk een specialisme verliezen als er te weinig in geopereerd wordt.”

In aanmerking
In totaal komen straks jaarlijks zo’n 600 patiënten mogelijk in aanmerking voor een operatie in het prostaatkankercentrum. Naar schatting zijn het 200 patiënten die uiteindelijk een operatieve ingreep krijgen.

Sittard
De robot bevindt zich nu nog in Heerlen bij het Zuyderland ziekenhuis. Op termijn wordt die robot verplaatst naar Sittard-Geleen vanwege de ligging tussen Zuid-Oost Brabant en Limburg.

Urologie Heerlen
T 088 - 459 9704

Urologie Sittard
T 088 - 459 9704